• Bolefloor lager gulv på mål, og leverer et puslespill som virkelig lever. Ingen gulvbord er rette men følger strukturen i trevirket.

Det svinger av dette gulvet

De tidsriktige parkettene og variantene av heltre gulv kommer i ulike farger og ulike overflatebehandlinger. Og mange av dem forsøker så godt de kan å se 100% naturlige ut. Men felles for alle er at de skjæres og leveres i helt rett plank.

Men trær vokser jo sjelden snorrett, og tegningene i treverket er heller ikke noe som kan pusles sammen til en naturlig helhet. Det har firmaet bolefloor.com gjort noe med. De klarer å fremstille gulvplank i varierende og tilfeldig bredde maskinelt. Det er unektelig et fascinerende produkt som du kan se av dissse bildene. 

Bole Floor leverer i eik, ask, valnøtt, kirsebær og lønn. Paalerud & Kahlbom i Oslo er en av tre forhandlere i Norge.

– Det er nok ikke av de billigste produktene på markedet, forteller John Eirik Paalerud.

– Gulvet i seg selv koster fra drøyt 1400 kroner til oppunder 2000 kroner pr. kvadratmeter.  Men arealet krever en cad-tegning siden gulvet blir laget som et ferdig nummerert puslespill. Totalprisen avhenger av hva håndverkeren tar for å legge gulvet, sier Paalerud.

Han anbefaler alltid å hellime gulvet til underlaget med et lim som er laget for formålet, og når det gjelder heltre anbefaler han dette ved mønster og smale bord. 

– Vårt norske klima er veldig varierende, fra tropisk enkelte sommerdager med 80% relativ luftfuktighet til knusktørt 20% relativ luftfuktighet på vinteren. Da er ikke heltre å anbefale med mindre man liker langsgående sprekker. 

Et eikegulv med 200mm brede bord vil  krympe 1,1mm per % relativ fuktighet i treverket. En lamellkonstruksjon (parkett) beveger seg bare en tredel så mye som et massivt gulv.

– Det folk flest er på jakt etter når de ønsker heltre er hardheten, uten svikt,  og akustikken. Det er det leggetekniske som avgjør, sieer Paalerud.

– Dersom du hel-limer, skrur eller spikrer en lamellkonstruksjon vil den gi den samme følelsen som et heltregulv. Slipesjiktet vil heller ikke bli noe mindre. Et 21 mm heltre gulv har samme slipesjikt som en 20 mm lamell konstruksjon. Det de fleste glemmer er at not og fjær sitter på samme stedet.

De fleste velger kanskje proffe gulvleggere, men om du gjør det selv er dette to gåde råd:

– Begynn å legge gulvet midt i rommet så slipper du overraskelsen når du kommer til veggen. Når du må skjære ned en supersmal parkettbit for å komme i mål, er det vanskelig å få til og det ser ikke bra ut.

– Kjøp gjerne et par kvadratmeter ekstra. Paaleruds lille knep er å legge det overskytende, for eksempel i sokkelen under kjøkkeninnredningen.  Da ligger parketten på vent i samme klimatiske miljø når du plutselig må skifte et bord.

Mer om gulv i Hyttemagasinet nr. 10 2014!

Stats read: 
1 085
Stats like: 
0