Now Reading
Du kan ikke filme hva du vil

Du kan ikke filme hva du vil

  • Det er fritt frem å overvåke eget hus, hytte og hage. aMen, Datatilsynet setter klare grenser ved filming av offentlige områder eller en annen persons eiendom.

Tekst: Arve Henriksen

I sommer kunne Østlandsposten avsløre at en hytteeier i Larvikdistriktet hadde satt opp ikke mindre enn fem overvåkingskameraer i strandsonen rundt hytta si. Problemet var at Oslo-ekteparet hadde valgt å rette overvåkingskameraene mot strandlinjen, turstien og en offentlig brygge, og ikke mot sin eget hytte.

Vel å merke var det skiltet kameraovervåking, men ifølge informasjonsdirektør i datatilsynet, Ove Skåra er reglene for privat overvåking krystallklare. Hvis menneskene som ferdes der kan identifiseres brytes personopplysningsloven.

– En privatperson har ikke lov til å overvåke et offentlig område eller andre steder hvor det er fri ferdsel. Da skal ikke kameraene rettes den veien. Hvis man mener det er god grunn til å overvåke et område for å verne liv og helse, da skal folk som ferdes der varsles om dette med skilting, sier Skåra.

Den regelen gjelder neppe for hytteeieren i Larvik eller andre for andre fritidsboliger.

– Ett kamera er tatt ned uten at jeg kjenner den nærmere begrunnelse for det, men det er flere igjen. Utover dette ønsker eierne minst mulig omtale av denne saken, sier deres advokat Søren Ø. Hellenes til Hyttemagasinet. Det finnes enkelte områder som ikke er lov å kameraovervåke, uansett årsak. Dette gjelder overvåking av andre i deres egne private hjem, men også overvåking på steder hvor de overvåkede befinner seg i en hjemlig situasjon.

See Also

– Vi mottar ganske mange henvendelser. Ikke så mye klager, men mange søker veiledning for hva som er tillatt. Jeg vil tro at nærmere 30 prosent av alle henvendelsene vi får handler om veiledningstjenester for kameraovervåking, sier Skåra. Det er et krav i personopplysningsloven om at all overvåking skal varsles tydelig slik at alle som blir berørt får informasjon om overvåkingen. Skjult overvåking er ikke tillatt. Det er også viktig å sjekke at kameraanlegget ikke ligger åpent tilgjengelig på nett, noe som kan føre til at hackere misbruker bildene.

Datatilsynet mener likevel det er viktig å utøve skjønn. Det er stor forskjell på at en hytteeier retter et kamera mot en strand hvor folk skifter og bader, kontra en hytte langt til fjells, uten mye ferdsel, men hvor det plutselig kan komme en skiløper forbi. Å legge ut oversiktsbilder på nett som for eksempel viser offentlige områder vil derfor kunne være lovlig. Se på været. – Hvis du har et webkamera bare for å se om det har snødd på hytta di, samtidig som man kan skimte personer på avstand, så godtar vi ofte det. Alt er avhengig av formålet. Men hvis målet er å følge med på været, så filmer du ikke en sti hvor mange ferdes på eller en badestrand, sier Skåra. Tro heller ikke at du slipper lettere unna hvis du anskaffer deg et viltkamera. Viltkamera skal fortrinnsvis plasseres der det er usannsynlig at mennesker ferdes.

– Det er helt uinteressant om det er grønt, kamuflert og kalles et viltkamera. Det er hvordan du bruker det. Det hjelper ikke å si at du bare skal filme dyrelivet, hvis du setter det opp i skjul i buskene ved en badestrand hvor folk skifter til badetøy, sier han.

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top