



Noen har hytte på fjellet, andre i skogen. Det finnes derfor ikke en felles må-gjøre-hver-vår-liste for alle hytteeiere siden klimaet vi har hytter i er så forskjellig. Men litt å pusle med er det alltids, så hvorfor ikke begynne med en god gammel synfaring? Eller en runde rundt hytta for å se hvordan det står til, rett og slett.
Ta noen bilder, da er det lett å sammenligne fra år til år. Noter hva du finner. Proffene anbefaler å ha med en spiss kniv, et speil og en våt klut på sightseeingen. Og gjerne en kyndig fagperson, selvfølgelig. Når du har gått runden kan du legge en «vedlikeholdsplan«. Hva må gjøres nå, og hva kan gjøres senere? Venter du for lenge med vedlikeholdet, for eksempel av en malt kledning, kan det ende med at den deformeres. Malingfilmen kan sprekke opp og bli nedbrutt, og gi opphav til råte. Husk også den slappe arbeidsmoralen; Jo lenger du venter, jo mer slitt blir overflaten, og jo mer arbeidskrevende blir det å gjøre jobben senere. Er du usikker på hva du skal se etter, går det fint å leie inn fagfolk. Alt fra taktekkere til malermestere kan foreta befaring og gi råd om hva som bør prioriteres. Og så er det opp til deg om du vil gjøre jobben selv eller sette den bort.
Har du malte kledninger, omramminger og vindskier? Sjekk om malingen ser slitt ut. Har den begynt å sprekke opp. Falmer fargen? Stryk over veggen med en fuktig klut. Har det begynt å vokse svertesopp eller kommet grønske på fasaden? Stikk spissen av kniven inn i den nedre delen av kledningen. Kjennes endene av bordene porøse og smuldrete, er det fare for råte og da må de skiftes ut.
Med såpe og vann
Mange begrenser utendørs vedlikehold til beis og maling. Men hyttevask bør også inn som en del av vårprogrammet. Kjeeedelig? Joda, men moderne beis- og malingtyper inneholder lite sopp- og algedrepende midler, og dette, kombinert med milde vintre, får skadelige organismer til å vokse seg store og sterke gjennom vinteren. Eller bare vokse da, men det er ille nok.
Det beste er derfor å foreta litt mekanisk hyttevask med såpe og vann. Spør fagfolk om råd for å få riktig vaskemiddel, og følg bruksanvisningen. I tillegg til vaskemiddelet trenger du en trykksprøyte (ikke høytrykkspyler), vaskekost med forlengerskaft, verneutstyr som hansker og briller, og en hageslange. Og trenger du stige, får du venner eller familie til å sikre stigen, ikke sant?
Med det samme du er høyt oppe på veggen bør du inspisere taket og takrennene og fjerne gammelt løv og rusk. Bruk hageslangen til å spyle vann oppi takrennene og se at verken de eller nedløpene er sprunget lekk. Og hva med vannet som kommer ut? Det bør bli ledet vekk fra hytta og ikke inn mot grunnmuren. Hvordan ser forresten grunnmuren ut? Ta en skikkelig knebøy og sjekk om det er sprekker i muren eller om malingen flasser.
Sitt rent
Etter all denne jobbingen ville det vært hyggelig å kunne sette seg på en vårpusset terrasse og nyte kaffekoppen. Vel, «det gjør seg ikke sjæl», som de sa i humorserien Nårje. Her er fremgangsmåten.
‣ Fukt treverket godt med hageslangen. Spyl vekk rusk og smuss.
‣ Påfør terrasserens med treolje-/grunningspensel, gjerne med forlengerskaft, slik at du slipper å få så vondt i ryggen. Unngå at gulvet tørker under behandlingen. Hvis så skjer, dusj lett med vann.
‣ La rensemiddelet virke ifølge bruksanvisningen. Rensingen vasker, bleker og frisker opp treverket.
‣ Skrubb terrassen med terrasseskrubb med forlengerskaft slik at skitt, sopp o.l. løsner helt.
‣ Spyl gulvet grundig med rent vann – bruk hageslangen! Høytrykksvasker anbefales ikke her heller, da denne kan flise opp treverket. Husk, du skal gå mye barbeint.
‣ Gjenta behandlingen om nødvendig. Noen rensemidler krever også en etterbehandling med et nøytraliserende middel før oljing.
‣ La flaten tørke godt før du eventuelt påfører den oljen du vil ha.
Er du plaget av algevekst på terrassen er det høyst sannsynlig fordi bordene er lagt for tett slik at vann ofte blir liggende, eller at det ikke kommer lys og luft til stedet. Å vaske med husvask er det eneste som hjelper, muligens med en sopp og algedreper som sluttbehandling. Dette skal egentlig overmales, men hvis det er meldt fint vær slik at produktet får ligge og tørke inn, vil det ha en viss effekt. Men du må nok regne med at algene kan komme igjen.
Utemøblene, enten de har stått i en bod eller under verandaen, roper også etter vårstell. Moderne hagemøbler i plast eller kunstrotting trenger ikke vedlikehold, men har godt av en grundig vask innimellom. Det finnes både plastmøbelrens og kunstrottingrens i handelen. Disse løser opp fett og smuss. Etterpå kan du etterbehandle med voks for plastmøbler eller en kunstrottingbeskytter som gir en vann-, smuss- og fettavvisende overflate og holder møblene pene og rene i lang tid.
Møbler i hardtre som ikke beskyttes blir etter hvert grå og værslitt. Ønsker du den opprinnelige løden i møblene tilbake bør de vaskes i to omganger. Først med teakrens eller terrassefornyer som fjerner gammel behandling, og så terrassevask som nøytraliserer og bleker treverket. Deretter påfører du teak- eller edeltreolje. Et lite tips i den forbindelse; møblene kan også bli veldig fine hvis du bruker en olje med litt farge i.
Ta det rolig
Når hytta og terrassen er på stell, er det på tide å gyve løs på hagen.
Gladmeldingen er at mye i hagen kan vente. Det skal dessuten ikke være noe stress. Sommerblomster er det ikke noen vits i å kjøpe, de sier takk for seg hvis de blir plantet ut for tidlig. Men blir du for våryr, kan du lage en plan over alt du kan tenke deg å ha i hagen til sommeren, eller plante vedaktige planter, stauder, trær og busker så lenge jorden ikke er altfor våt.
Men plenen da? Jo, når bakken er tørr, rufser du opp gammelt gress fra i fjor med rive, og raker det vekk. Deretter sprer du et to-tre centimeter lag sand over den nyrakede plenen. Er det helt døde områder, fjerner du det og sår på nytt.
Gjødsle fra det begynner å spire. Gjerne samtidig med at det regner, hvis ikke kan du sette på sprederen etter gjødslingen.
Først når gresset er i god vekst er det tid for den første klippen. Still klipperen på det høyeste nivået, og husk at hvis du klipper gresset lavere enn 4 cm vil mosen trives. Bruk gjerne såkalt mulching, da går det finklippede, næringsrike avklippet tilbake til plenen, men ikke la det ligge i hauger. Det kan skje hvis plenen er for våt eller gresset for langt.
Vær tålmodig
Etter en lang vinter, er det alltid spennende å se hvilke planter som har overlevd kulda, og hvilke som har bukket under. Litt svinn må du regne med, men ikke begynn å fjerne spirer og småplanter før du er helt sikker på hva det er. Mange stauder sprer seg selv, og det er hyggelig med litt egenproduksjon. Du vil også kunne bli overrasket over at både planter og nåletrær med sviskader kan ta seg opp igjen etter litt stell og beskjæring. Det gjelder bare å holde igjen litt. Men annen beskjæring kan du gjøre, og det beste er å ikke lage det mer komplisert enn nødvendig. Enten beskjærer du trær og busker og trær for å få en bestemt fasong eller størrelse og bli kvitt gamle, tørre greiner. Eller du beskjærer for å få bedre frukt og bær eller penere blomster. Beskjæring forynger planten og stimulerer til kraftigere vekst.
I praksis kan du nesten ikke beskjære for hardt. Beskjær til du griner, sa en gartner en gang. Og da har du sannsynligvis enda ikke tatt nok. For oss vanlige folk uten altfor grønne fingre er det lurt å tenke enkelt. Gjør det luftig i trekronene, fjern gammelt virke. Og for all del ikke beskjær vårblomstrende busker før etter at de har blomstret av. Mange av disse setter blomsterskudd året før, og klipper du dem nå blir det ikke noe særlig blomstring neste år.
Busker kan du klippe hardere enn større trær. Tynne greiner tåler rett og slett bedre å kuttes av. Men ikke beskjær steinfrukter som plommer, moreller og kirsebær nå. De er blødere og vil ikke klare å lege sårene, vent heller til høsten. I rose- og staudebed kan du fjerne vissent løv og klippe vekk visne stengler og blader. Rosene kan beskjæres pent når «bjørka har fått museører». Deretter kan du gjødsle. Nå finnes det gjødsel til nær sagt alle planteslag, men du kan fint klare deg med en riktig dosering av fullgjødsel.
Apropos dose; Dette var vel mer enn nok jobb, så nå har du fortjent en pause.