Spennende på gulvet

Gulvet er kjøkkenets mest brukte del. Derfor skal du starte fra bunnen når du planlegger det nye kjøkkenet ditt.

Det er ingen tvil om at kjøkkenet blir mye brukt, også på hytta, og kjøkkengulvet er derfor en av de fremste slitedelene. Ingen regner med at et kjøkken skal framstå som urørt etter 15-20 år. Verken gulv eller innredning trenger altså å være laget for evigheten. Men i sin levetid skal kjøkkenet være et hyggelig og godt arbeids- og oppholdssted.

Og alt starter med gulvet.

– Det viktigste med kjøkkengulvet er at det gjør hva det skal gjøre, for deg og dine behov. Materialvalget starter med at du tenker over hvilke krav som er viktigst for brukerne. Flott utseende kan du få uansett.

Det sier kommunikasjonssjef Kerstin Lagerlöf, som arbeider i Tarkett. Konsernet er representert i hele Norden. De bruker mye tid på å studere kjøkkentrender og måten vi bruker dette rommet på. Tarkett leverer mange ulike typer gulv til nettopp kjøkkenet.

Lagerlöf peker på at det er tre kriterier som gjelder alle kjøkkengulv:

  • Det må være slitesterkt og tåle flekker
  • Det må være lett å holde rent
  • Det må være godt å stå og gå på

Innenfor disse enkle kravene ligger et hav av muligheter.

Sjekk hva du ikke trenger. En god idé er å velge gulv ut fra funksjonen de som bruker hytta har behov for. Det vil også si at man velger bort det man strengt tatt ikke trenger. Hvis man i et forsøk på å forlenge årets sydenferie velger glatte fliser til kjøkkenet, er det ikke sikkert man ser like romantisk på det en guffen vintermorgen.

Nordmenn kan velge blant alle slags materialer når de skal ha kjøkkengulv: Vinyl, linoleum, laminat, parkett, flis, stein, gummi og kork.

Noen har kjøkkendører som kan lukkes. I så fall kan du gi gulvet en helt annen karakter enn resten av hjemmet. Stueparketten trenger ikke å fortsette inn hit. Men også i en åpen løsning kan en markering av skillet stue/kjøkken være fint. Et annerledes kjøkkengulv viser at du bevisst har gjort et valg: Du vil at det skal være sin egen sone.

På hytta bruker vi ofte mer røffe materialer på gulvet, som skal tåle alt fra minsten som løper inn med skisko fordi han glemte Kvikklunsjen, til bare tær som gjerne bringer med seg litt sand. I tillegg er det ofte kaldere på et hyttegulv, særlig for de som ikke har gulvvarme. Å kunne gå med tøfler eller tova ullsokker er derfor også viktig for noen, og da er ikke et glatt gulv alltid det beste. Det er altså mye å tenke på, og mange alternativer. Men som sagt finnes det nok muligheter for at du skal få et gulv etter behov, men også etter estetisk smak.

Stats read: 
1 433
Stats like: 
1