Tid for truger

Truger kan være et kjekt hjelpemiddel når du skal frem til hytta vinterstid – med mindre du har varmekabler hele veien inn... Men truger er også fine å ha hvis du vil gå en tur utenom løypene, eller trene litt. Det er ikke noe hokus pokus. Bare å sette det ene beinet foran det andre.

– Man har litt mer kontroll med truger, mener hytteeier Berit Larsen.

– Før brukte vi bare ski for å gå de 400 meterne inn til hytta, men når det er masse nysnø, eller råtten snø, og vi skal ha med oss både sekk og kjelke med oppakning, så er det greit å slippe ski og staver. Truger er lettvint. Bare å kjippe på beina og legge i vei.

Truger blir stadig mer populære, og de kommer i mange varianter og størrelser. Korte og lange, smale og brede, og med flere ulike typer bindinger og gripeklør. Du får et par bra truger for en tusenlapp, men kan få dem opp til flere tusen. Disse er beregnet på veldig bratt og krevende terreng, ifølge Hans Ole Homelien, treneren til Norges første trugelandslag somi fjor vinter deltok i Special Olympics World Winter Games. Han selger også truger gjennom firmaet Hansi.
Skal du bare bruke trugene noen få ganger i året holder det sikkert med de rimeligste. Men regn da med at bindingen kanskje ikke alltid vil være av de mest samarbeidsvillige, og at du fort vil ønske deg nye hvis du begynner å bruke dem mer. Billige metall-klør som bøyer seg ved første skaresnø er heller  ikke gøy. Det gjelder å definere sine behov.

Hvem skal bruke trugene? Herre, dame eller barn? Dametrugene har mindre binding og er smalere enn herretrugene. Ungene kan synes det er vanskelig hvis de får truger de skal «vokse inn i». Det beste er at alle har truger som passer. Og apropos det. Trugenes størrelse er selvfølgelig viktig med tanke på bæreevne, men hvor mye du veier er også en del av det hele. Og da snakker vi ikke bare om din egenvekt, men vekten din inkludert oppakning. Snøforholdene er også avgjørende. Skal du gå i dyp nysnø må du ha en lang truge som bærer godt. Er det skare klarer du deg med en mindre. Smale og korte truger er lettere å manøvrere enn store truger. Da slipper du å gå så bredbeint, dessuten veier disse trugene mindre og tar mindre plass.

Hva skal du bruke trugene til? Frem og tilbake mellom bilen og hytta. På jakt. Tur. Eller til trening? Hos Hansi deler de trugene inn i «tohjuls-» og «firehjulstrekk». Tohjulstrekk passer til flatt terreng og hyttebruk. Firehjulstrekkerne kan alle bruke, og de passer til alt fra jakt i ulendt terreng til lengre turer. Har du aldri prøvd å gå trugetur anbefales det på det sterkeste. Med truger kan du gå nesten hvor som helst, og nyte en helt spesiell stillhet ute i naturen.
Ja, hvis du ikke vil bruke trugene til å trene da. For da bør du regne med tung pust. Intervalltrening med truger er nemlig ingen frøkensport. Særlig ikke hvis du må gå foran å tråkke løypa. At du må bruke mye krefter for hvert steg, gjør at du kan få opp pulsen uten å haste av gårde i et voldsomt tempo. Fin trening, uten fare for så mange skader. Og det kan fint kombineres med staver.
Dessuten er det jo enda en positiv ting med truger; de trenger verken fluorpulver eller klister. Det er bare å spenne dem på seg og legge i vei.

Truger får du i alle prisklasser – fra venstre MSR Lightning Axis fra www.vertikal.no til 3999 kroner, Xplore 25 fra XXL til 999 kroner og Hyttetruger til 399 kroner, også fra XXL.

Stats read: 
1 683
Stats like: 
2