Tåler elektronikken vinterkulda?

Når det er langt under null på gradestokken, uen at det er varme i hytta – hva skjer med elektrisk utstyr?

SPØRSMÅL

Det kan være bikkjekaldt i Norge vinterstid, og der vi har hytte er det tidvis bikkjekaldt, gjerne ned mot minus 30 grader. Vi har strøm, men bare i vaskerommet. Det betyr at stue og kjøkken har nesten utetemperatur. Spørsmål: Tåler elektriske apparater, radio og TV disse kuldegradene? Vi har fått jordfeilbryter – har hørt at ved strømbrudd slår denne seg ikke på igjen, og resultatet blir jo i så fall frosne vannrør.

 

SVAR

De fleste elektriske produkter tåler kulden, men problemet oppstår når man begynner å varme opp hytta. I denne oppvarmingsprosessen skapes det en hel del fuktighet i hytta som ikke er bra for elektronikken.
Kretskort og andre elektroniske enheter i apparatene rimer, det legger seg fukt på elektronikken, og om man da starter apparatet risikerer man at det kortslutter og blir ødelagt.
Rådet er å vente med å bruke disse apparatene til hytten er oppvarmet og tørr, noe som kan ta lang tid. Alternativet er å investere i en «ring hytta varm»-løsning slik at dere kan varme opp hytta et døgn i forkant.

Jordfeilbrytere av nyere dato skal normalt ikke slå ut ved strømbrudd.
Imidlertid kan det en sjelden gang være at den slår ut når strømmen kommer tilbake igjen, men dette er ikke normalt og veldig sjeldent. Har du problemer med at dette skjer ville jeg vurdert en elektriker til å se over og måle anlegget.
Lykke til!

Thomas Krogedal

 

Stats read: 
221
Stats like: 
0