Det vanskelige terrassevalget

Skulle du legge terrasseplatting for 10 år siden var ikke valgene veldig mange: I realiteten handlet det om en jakt på de billigste kvadratmeterne av trykk­impregnerte materialer. I dag får du terrasse­materialer til godt under 80 kroner pr. kvadrat­meter, men folk lar seg ikke lenger skremme av priser på rundt 1200 kroner for 1 x 1 meter…

Terrassebord er en av de største varegruppene som trelastindustrien produserer, og det omsettes ca. 125.000 m3 terrassebord i Norge årlig. Men stadig mer av det som selges er dyrere produkter, og standard impregnerte bord er på vikende front.

– Termoask er dyrt, eksklusivt og etterspurt, forteller Jørgen Rønbeck hos Maxbo. Han har solgt terrassematerialer i en årrekke og har registrert endringer i folks ønsker og bevissthet.

– Termoasken er det dyreste du får, og det kommer deg på over 1000 kroner kvadratmeteren. Men da har du også en terrasse som er varig, vakker og vedlikeholdsfri om du vil. Og det er stadig flere som ønsker seg nettopp det, sier Rønbeck.

Han kan fortelle at de enkleste kundene nå er alle som skal ha «vanlig trykkimpregnert». Det synes nesten som om noen er litt flaue over å skulle handle billig, og de ber sjelden om hjelp. 

Selv om det ikke er noen grunn til å skjemmes over det enkle og billige valget er det nå kommet så mange produkter på markedet at det kan være nyttig med kyndig veiledning. Terrassebord finnes i alle varianter, farger og utførelser. Det kan være vanskelig å ta stilling til om man skal velge behandlet eller ikke behandlet, ligger terrassen ved sjøen med vind og sjøsprøyt, på fjellet eller på et fuktig og skyggefullt sted innlandsskogen. Griser du mye på terrassen, skal du ha heftige fester eller herjer barna fritt omkring?

Til syvende og sist handler det om hva du selv ønsker, og hva lommeboken tillater. Selv ønsker Jørgen Rønbeck å slå et slag for Radiata fra Kebony.

– Både pris og kvalitet gjør at jeg synes dette er et veldig godt valg. Radiata er hard, seig og uten porer og kan monteres med klips, uten synlige skruer.

Han synes selv det er interessant å se hvordan sibirsk lerk nå har «druknet» litt i mengden av nye produkter.

– Da lerken kom i sin tid fantes det bare trykkimpregnerte grønne terrassebord. Med sibirsk lerk fikk man et alternativ som i tillegg var dyrere og mer eksklusivt. I dag kommer lerken relativt dårlig ut i en del tester, men spørsmålet er som alltid hva du sammenligner med. I forhold til termoask faller det meste gjennom, men når du sammenligner kvalitet OG pris er det ikke sikkert sibirsk lerk er noe dårlig alternativ, sier Rønbeck som mener behovet må definere hva du skal ha. Bruksområde, antall kvadratmeter og slitasje er helt sentralt når du skal velge.

Cu impregnert. Kobberimpregnert furu – mot råte, muggvekst og treskadende insekter. Den nye generasjonen trykkimpregnering er både krom- og arsenfri.

TMF impregnert. Miljøvennlige alternativ. Dagens impregneringsmidler inneholder ikke lysfilter, og skal overflatebehandles.

Royal impregnering. Terrassebord som er impregnert og kokt i olje. Resultatet er trelast som er innoljet på alle sider med fargen kokt inn i treverket.  

Kebony. Terrassebord i furu, impregnert med en miljøvennlig væske utvunnet av bioavfall. Gulvet har ved levering en brun farge.

Creolimpregnert. Terrassebord impregnert med et impregneringsmiddel som inneholder forskjellige vokstyper. Denne blandingen gjør at terrassen vil holde seg pen over tid, uten ekstra vedlikehold.

Sibirsk lerk. Et godt alternativ til trykkimpregnert trelast. Bordene vil utvikle en sølvgrå patinafarget overflate som bør behandles med olje/beis.

Eik. Eik tåler mye juling og har stor slitestyrke. Terrassebord i eik trenger ikke impregneres eller behandles etter legging, og vil da etter hvert få en vakker, grå overflate.

Termoask. Hardt treslag fra USA. Terrassebord i termoask leveres med glatt overflate. Uten videre behandling blir termoask lysegrå akkurat som ubehandlet teak. 

Termogran/-furu. Uten behandling blir den lys grå akkurat som ubehandlet teak. Behandling med oljer beholder den flotte kastanjefargen.

Kompositt. Terrassebord i kompositt er fremstilt av resirkulert materiale, og kan benyttes på terrasse, trapper og brygger. Tåler saltvann.

Nordisk og europeisk eik. Eik er et seigt, hardt og slitesterkt treslag, og har vært mye brukt i båtbygging og trekonstruksjoner i ferskvann. Eikas kjerneved (den mørke veden) er også det norske treslaget som har lengst holdbarhet i kontakt med jord, og er derfor velegnet til terrasser. Men vær også klar over at eik ikke er formfast og om du ikke behandler den ofte kan du oppleve bevegelser i treverket. Eika kan beises og oljes, men aller finest visuelt sett blir den om den kan få stå ubehandlet. Den vil da få et grånet og vakkert, patinert utseende. Det er viktig å bruke rustfrie/syrefaste skruer av god kvalitet når man jobber med eik. Andre typer skruer som ikke er rustfrie vil reagere med garvesyren i eika, og eika vil bli svart rundt skruene. Eik må forborres før montering – eller du kan bruke beslag for skjult innfesting.

Sibirsk lerk. Vi er godt kjent med de eviggrønne nåletrærne gran og furu. Lerk, derimot, feller nålene på høsten. Kjerneved av lerk har et høyt innhold av harpiks og olje, og er følgelig mer bestandig mot råte. Mesteparten av lerk som brukes i Norge importeres fra Russland der lerk utgjør 25 milliarder (!) kubikkmeter av samlet skogvirke. Lerk ligner litt på furu, med tydelige årringer.

Lerkevirke har stor kjernevedandel, og klassifiseres i samme holdbarhetsklasse som kjerneved av furu (klasse 3-4 = lite til middels holdbar). Lerk anbefales ikke brukt i kontakt med jord, men er godt egnet som terrassebord – og til utemøbler. Sibirsk lerk kan leveres i mange utførelser og dimensjoner, og kan beises og oljes selv om mange lar lerken stå ubehandlet. Da lerken ble lansert i Norge anbefalte man å vaske med grønnsåpe to ganger i året. Vanlige dimensjoner: 28x120 mm og 28x145 mm

Cumaru, Ipe, Jarra - hardved terrassegulv. Regnskogfondet anbefaler å unngå alt tropisk tømmer, også tresorter som ikke er kategorisert som truet. Ingen av de eksisterende sertifiseringssystemene og miljømerkene gir i dag en troverdig garanti for at tropisk trevirke hogges forsvarlig, og dette er bakgrunnen for Regnskogfondets generelle anbefaling om å unngå tropisk trevirke helt og holdent. Derfor finner du heller ikke dette hos mange forhandlere. Hvis du likevel ønsker noe helt spesielt leverer blant annet Slottsgulv terrassebord av Cumaru, Ipe og Jarrah. Cumaru og Ipe er sør-amerikanske treslag, mens Jarrah kommer fra Australia. Det er et slitesterkt og hardt treverk som brukes både ute og inne, og står ikke på Regnskogfondets liste over truede arter.

Easydeck. Hos svenske terrassgolv.se finner du Easydeck heller levert i ulike treslag – alt fra fy-fy fra Sør-Amerika til eik og furu. Det gir deg et praktisk gulv som legges med klikk-system. Easydeck har en base av plast som både utgjør klikksystemet, og som dessuten skal lede bort vannet.

Prisguiden

Terrassematerialer er høysesongvare der tilbudene er mange og hissige. Derfor er det også vanskelig å gi eksakte priser, men her er i hvert fall en veiledende skala – fra den billigste 2. sorteringen av trykkimpregnert som du kan få ned i 70 kroner/kvadratmeter til termoask som koster deg mellom 1200-1400 kroner – dyrest øverst – billigst nederst.

  • Termoask
  • Kebony Radiata
  • Termogran/Termofuru
  • Kompositt
  • Kebony furu
  • Sibirsk lerk
  • 3Tett/Shipsdekk
  • Impregnert

Accoya. Leveres av innxtre.no og lover deg 50 års garanti på et produkt som er et resultat av tremodifisering. Leverandøren lover at det er mer holdbart enn teak, det skal være motstandsdyktig mot mugg og insekter og så å si råtesikkert.  Accoya er angivelig fremstilt av fornybare, sertifiserte treslag. 

Terrassebord Cu-impregnert. Terrassebord i kobberimpregnert furu (Cu-imp) sorteres gjerne i en 1. og 2. sortering. Tradisjonelle impregnerte terrassegulv er uansett et trygt og rimelig valg til uteplassen. Vanlige dimensjonerer : 21x95 mm, 28x95 mm, 28x120 mm og 28x145 mm (med riller). Terrassebord med riller gir gulvet et særpreg, og mange mener det er mer behagelig å gå på. Det er verdt å merke seg at impregnert trevirke som selges i dag er giftfritt – i dag brukes kobber i stedet for arsenikk.

Terrassebord ShipDeck. Har du hytte ved sjøen har du kanskje en dragning mot det maritime. Dette er spesialfreste terrassebord i trykkimpregnert furu, hvor spalten mellom bordene tettes med en dekorlist av PVC; denne selges separat. Listen hindrer løv og urenheter i å trenge gjennom dekket. Gulvet er enkelt å montere med varmforsinkede eller rustfrie terrasseskruer.

Terrassebord 3Tett. Dette er også trykkimpregnert furu, hvor spalten mellom bordene i likhet med ShipDeck tettes med en PVC-list. 3Tett benyttes på steder der man ønsker at regnvann i liten grad slipper i gjennom til underliggende områder – f.eks. over inngangspartier eller over lagringsplass.

Terrassebord Kebony Radiata. Kebony Radiata terrassebord er i ferd med å bli en vinner på det norske markedet. Radiata blir «kebonisert» – en patentert modifiseringsprosess som gir treet lang holdbarhet og et utseende kundene liker. Monteres med klips eller syrefaste eller rustfrie terrasseskruer.

Råmaterialet er eik (øverst t.v.), norsk furu (nederst t.v.), amerikansk furu (stort bilde), importert lerk (øverst), gran (nederst) og amerikansk eik.

Terrassebord Kebony furu. Dette er terrassebord i furu som er impregnert med en miljøvennlig væske utvunnet av bioavfall. Gulvet har ved levering en brun farge med et flott fargespill som med tiden utvikler seg til en flott sølvgrå patina. Bordene fremstilles av 1. klasses materialer som gjennomgår Kebonys modifiseringsprosess. Kebony furu kan leveres med eller uten riller. Svanemerket. Monteres med syrefaste eller rustfrie terrasseskruer.

Terrassebord TMF® . Dette er det miljøvennlige alternativet til impregnert furu trelast. Dagens impregneringsmidler inneholder ikke lysfilter, og skal overflatebehandles snarest mulig etter montering. TMF er behandlet med et tungmetallfritt impregneringsmiddel og overflatebehandlet med en tjærebrun industribeis (finnes også i farge burmateak). Kapp kan brennes eller deponeres som vanlig avfall. 

MøreRoyal. Terrassebord er royalimpregnert; først impregnert og deretter kokt fra 6 til 8 timer i olje under vakuum. Resultatet er en tørket trelast som er innoljet på alle sider med fargen kokt inn i treverket. Gulvet trenger ikke fargevedlikehold før etter 6-10 år. Det gjør at materialet ikke råtner og gir lav totalkostnad fordi dette er et ferdigbehandlet produkt. 

Robinia. Tresorter som lerk, eik og robinia samt kjerneved av furu inneholder høyt innslag av naturlige oljer og krever derfor ikke ytterligere behandling for å motstå råteangrep. Robinia er et miljøriktig europeisk tre med holdbarhet som oppgis til 25-40 år ved direkte jordkontakt.

Ulike terrassebordtyper, øverst fra venstre: Quickdeck fra Moelven, vanlig impregnert furu, SYP fra Kebony, Shipdeck fra Moelven.  Nederst fra venstre: Vanlig impregnert furu, Dumadeck kompositt, vanlig impregnert furu, SYP ask fra Kebony (Artikkelen ble første gang publisert i Hyttemagasinet nr 3/2012)

Når feste blir en fest...

Det eneste som er helt sikkert: du skal IKKE feste terrassebordene med spiker – da er du garantert problemer med bord som løsner, spiker som kommer opp og skader når folk snubler i spikerhodene. Terrasseskruer er det beste alternativet for deg som ikke er opptatt av skjult innfesting. Termoask, SYP og termogran/-furu leveres med egne klips som følger med. Du får også smarte universalklips som kan brukes på de øvrige produktene. Terrassespesialisten.no selger «Tiger claw».

Der finner du også Buzon justerbare sokler. Dersom du har planer om Leca-fundament – eller om du vil støpe søylepunkter til stolpeskoene, kan det være verdt å titte innom denne løsningen – det vil spare deg for jobb, vatring og irritasjoner når du slipper å støpe fundamentet med millimeterpresisjon: Buzon tillater at du tilpasser helt nøyaktig med en unik teleskopfunksjon. Titt innom terrassespesialisten.no der det ligger en demo-video.

Det amerikanske produktet BoWrench kan også vise seg å være en nyttig makker når du skal legge mange kvadratmeter terrasse: De fleste har opplevd at ikke alle terrassebord er rette; lengder på flere meter kan ofte bøye av. Da er det ikke alltid lett å få alt til å stemme: BoWrench sørger for å tvinge bordet inn, og holder det fast mens du har begge hender fri til å skru fast mot bjelkelagene. Du finner BoWrench hos terrassgulv.se.

Stats read: 
45 399
Stats like: 
51