Now Reading
Fargene kommer for fullt

Fargene kommer for fullt

  • Neste års trender sier  at det skal være store møbler, rene linjer, men også en skjønn blanding av ulike tresorter, stein, varme metaller, kobber, gull, tekstur og farger.

+1
View Gallery

At fargene er på full fart fremover gleder kreativ leder Bjørg Owren i Ifi, informasjonskontoret for farge- og interiør. Hun er ganske forsynt med den hvite stilen.
– «Alle» maler hvitt, uansett alder, sier Bjørg. – Og hvis de ikke har helt hvitt, så har de malt en vegg i stuen i en mørkere farge. Men trendsetterne, de vi kaller «early adapters» er ferdig med det for lengst. De maler ulike farger fra rom til rom, men ikke sånn det var på 80-tallet med sterke farger der kjøkkenet var gult, soverommet blått og stuen rød. Maler de ett rom greige kan de andre rommene gå i ulike toner og nyanser som passer til dette. Mørkere mot lysere, blåtoner og grønntoner mot det beige. Det er uendelig mange muligheter.
Ifi setter hvert år sammen sitt eget «trendforum» av innkjøpere, markedsføringsansatte og interiørkonsulenter, de som velger til det norske markedet. Dette for å se hva som finnes, og hva som kan passe her. Ikke noe galt med de store utenlandske trendbyråene, men det er ikke alltid deres konklusjoner passer på berget her hjemme. Vi bruker litt lengre tid på å favne nye trender. Men når de først har satt seg, da sitter de som spikret. Trenger vi nevne hvitt igjen?

 

Hver kultur sin palett

Hvor er vi, og hvor går vi i 2015? Danske Pej gruppen som hvert år lager sine trendrapporter er bombesikker i sin sak; nå blir det mer farger, og mørkere farger.
– Men hver kultur har sin «palett», forklarer Bjørg. – Derfor valgte vi å dele trendene inn i fire ulike hovedgrener, hvorav to passer veldig flott på hytter. Den ene kalte vi «Natur» – der er det både lyse og mørke farger. For det blir farger, og det blir mørkere. Mange sliter med å få det lunt med de hvite interiørtrendene som har vært nå. Med mye blankt, slette hvite vegger, hvite plaststoler og stålbein. Slike interiører trenger struktur, noe å feste blikket på i alt det lyse. For vi blir urolig når alt bare flyter. Ikke-farger gir veldig lite. Farger derimot, gjør noe med oss. Vi føler velbehag. Det trenger ikke være irr-grønt, men mørke vegger blir tydeligere, skaper lunhet og ramme. Når vi får farge på veggene, kommer også alt tydeligere frem fra bakgrunnen. «Natur» er inspirert av naturen, det sindige og jordnære. Drivved, mosegrønt, treverk, det er veldig «hyttete».
Hva kommer nå – og senere.  Den andre retningen Bjørg Owren og de andre i trendpanelet mener passer for hytter har de kalt «Norsk Noir». Her er det mange mørke farger. Dype gråtoner, gråaktige nyanser, blått, grønt – farger med mye sort i seg. For ikke å glemme fargen brent oransje. Den er det bare å investere i med en gang.
– Stilretningen er klassisk, ren og enkel og det er ikke bare paletten som har tyngde, men materialene også, forteller Bjørg. – Vi velger kvalitet, og det er solid. Det skal være store møbler, en ryddig stil, ikke overlesset. Håndverk og kvalitet blir viktig for oss. Vi vil ha trygghet, sikkerhet og forutsigbarhet. Det er umoderne å kjøpe noe fordi det er billig. I en urolig verden vil vi investere i noe som skal vare. Dette er noe nordmenn er vant til, og hyttefolk i særdeleshet. Vi velger varige verdier, nemlig hytta. Den er et sted for familien, et sted vi samles og noe som skal overføres til neste generasjon. Vi kaller det skandinavisme, at noe er trygt, fornuftig, solid. Sånn skal hus og hytter være også. Det må fungere etter det livet vi skal leve.

 

Romantisk på en annen måte

I hyttebildet er treverk og trestruktur i interiøret populært så det holder. Mørke vegger kommer, gjerne sort. Men det skal være transparent. Treverket skal synes gjennom.
– Tenk ulike materialkombinasjoner. Tekstur og materialer er like viktig som fargene. Blank, matt, grovt, fint, det blir mye stiligere enn når alt bare er glatt. Lær, kobber og treverk er flott på hytter. Det er også med i alle stilene våre, men det skal være ting med karakter og sjel. Gjerne en skinnsofa, men da litt «slitt». Og det skal være volum på tingene også. Forskjellene på «Natur» og «Norsk Noir» er at det flegmatiske «Natur» er «lettere» med mer lyst treverk, tynnere stolben, mer ton-i-ton mot det lyse. Fargene er gråaktige pasteller, litt mer tyngde enn de feminine pastellene fra Shabby chic-stilen. Stilene nå er mer androgyne enn det vi har sett tidligere. Det skal ikke lenger være så søtt og feminint, avslutter Bjørg Owren.

 

Trives med fargevalget

– Trenden er fortsatt individuell og det handler mye om å finne sin egen stil og våge seg bort fra de store massene, mener markeds- og administrasjonsansvarlig Camilla Jacobsen hos Intag. De har agentur på stoffer, tepper og tapeter og selger til butikker over hele Norge.
– Vi ser at de som oftest blir fornøyd er de som tør å ta noen spenstige valg i form av spennende sammensetninger av tekstiler, tapet og tepper. Sakte men sikkert beveger man seg nå bort fra den helt hvite basen og drister seg noen hakk mørkere mot varmere grå og bruntoner, men det er også generelt mye mer bruk av farger. Fargepaletten er stor og spenner seg bredt fra det hviteste hvite, kirsebær, plomme, oransje, kobolt, gult, lime, juvelfarger og en dempet skala av pastellene. Hele spekteret av naturfargene er med. Og metalliske effekter av gull og kobber er veldig spennende. For eksempel en lin som har påtrykket metallisk effekt eller det kan være vevet inn metalliske tråder.

 

Mer bruk av tekstiler

Du som har følt deg litt vill og gal ved å tapetsere en fondvegg… Nå kan du bli enda villere. Vi går nemlig bort fra å bruke tapet på kun den ene veggen, men dekker heller alle fire.
– Soverommet vil ha stort fokus i året som kommer. Her ønsker vi å pakke oss inn i myke og gode tekstiler, slappe av. Men tenk mørkere vegger, lange og gjerne tyngre gardiner i lin eller velur, sengetepper, puter og pledd. På gulvet ønsker vi tepper som gjør det lunt, samtidig som det er godt å mykt å gå på. Vi ser økende bruk av tekstiler og struktur er viktig. De naturlige fibrene som lin, ull og bomull dominerer både som møbel og gardintekstiler, det er både organisk og bærekraftig. Volum er et annet stikkord, de quiltede og polstrede tekstilene er sterke og vi vil nok se mye av dette. Mønstringene er mange men noen stikkord er; sort/hvitt, kombinasjon av blankt/matt, naturen som inspirator, dyreprints, ikat, moare, akvarell, kaleidoskop, tweed, fiskebensmønster, pin stripes, hundetann, skulpturelle former, 3d effekter og digitale prints.
«Nomade i eget hjem» kaller trendguru Li Edelkoort det. Vi omgir oss med enklere ting, designuttrykket er lettere og mobilitet er enda et stort stikkord for årene som kommer både hjemme og på hytta. Vi skal lett kunne bevege og forflytte oss, gjøre endringer. Vi ser verdien av et fag og et yrke, håndverk og kvalitet. Gamle vevemetoder og teknikker gjenoppdages og videreføres til tekstilene vi ser i dag. De har forankring i norsk kultur og tradisjon, broderi, applikasjoner og korssting i moderne varianter, sier Camilla Jacobsen hos Intag.

© 2019 HYTTEMAGASINET. ALLE RETTIGHETER RESERVERES.
Scroll To Top