Billig er ikke bra

Doble vaffeljern er løsningen når man skal steke vafler til mange, men med de enkle jernene går stekingen også radig unna. Om hjertene vinner vaffel-skjønnhetskonkurransen er dog en annen sak.

Vi har mange gode oppskrifter på vafler, men i denne testen valgte vi å bruke Toros vaffelmiks som vi tilberedte etter anvisning på posen, med flytende margarin. Vaffeljernene ble vasket og startet opp etter bruksanvisningene som fulgte med. Og de første vaffelplatene ble kastet – også slik bruksanvisningene sa. Ikke det at vi hadde så lyst på dem heller, greit å få stekt vekk det verste av «nytt vaffeljern-smaken». 

Det var ikke så lett å beregne nøyaktig steketid på jernene. Selv om det er indikatorlamper som grovt sett betyr at a) jernet er koblet til strøm og b) innstilt termostat-temperatur er oppnådd. De grønne lampenes på- og avslukking er nemlig ikke nødvendigvis et tegn på at vaffelen er ferdig. På alle jern. Noen er ferdig når lyset først lyser grønt, slukkes og så lyser grønt igjen. Andre skal du legge til litt tid etter at det har lyst grønt… Å løfte lokket forventningsfull er derfor noe du trygt kan fortsette med. De fleste jernene måtte vi nesten kjøre full guffe på for at vaflene ikke skulle ende opp som myke, blekgule frisbeer. Men det er klart, noen liker dem slik, andre ønsker litt mer farge og stekeytre. 

Selv om vi har god tid på hytta og ikke skal stresse med å lage vafler, vurderte vi oppvarmingstid og steketid, samt utseende og smak/konsistens. Konklusjonen vår er nok at pris og kvalitet er litt avgjørende i vaffeljernsammenheng. 

Coline - Clas Ohlson

Oppvarming på 2.22 min for lille Coline er ganske raskt ekspedert. 

Vaflene blir i overført Helene Harefrøken-teori, lysebrune under og mørkebrune over. Eller flekkete, ujevnt stekt… Steketid oppgitt til å være 2-3 minutter, og det stemmer, så sant du ikke ønsker veldig mørke vafler. (Altså mest brun over…) Jernet er lett og greit å ha med å gjøre, men det oser ikke akkurat kvalitet. Det virker litt lite «tight» i lokket for det.


+ billig
+ forholdsvis rask steking
÷ kan ikke oppbevares stående
÷ virker litt «raklete»

Wilfa
Jernet fra Wilfa er ikke noen smågutt i klassen, men det er ikke bare stort og litt tungt, det byr på både lys og lyd også. Og jammen ble vi ikke glad i den pipelyden som indikerer at vaflene er ferdige. For da kunne vi gjøre noe annet mens vaflene steker. Og du rekker litt når 2.48 minutter på innstilling 4-5 blir for lite futt og du må opp i nesten maksinnstilling for å få vaflene brune. Det tok nemlig 3.04 minutter. Omtrent det samme som oppvarmingstiden. Liker du ikke pipelyden, kan du bare slå den av. Noe litt spesielt med dette jernet er at det har en koneformet stekeflate. Det gjør at du bare kan helle på røre og lukke igjen, og så fordeles røren jevnt av seg selv.

+ tykke og gode vafler
+ 
koneformet stekeområde gir jevn rørefordeling
+ pipelyd når vaflene er ferdige
+ lett å lagre
+ 
følger med øse som gir riktig mengde røre.
÷ ikke av de raskeste
÷ ganske stort og tungt jern
÷ tar litt plass

Åviken Classic
Her er et jern som oser masseproduksjon på fotballcupen.. Åviken har nemlig ikke noe dill. Ingen innstillinger, bare en lampe som lyser grønt når jernet er klart til bruk. Og det tar faktisk litt tid…Nesten seks minutter. Men når Åviken først er varmt? Svusj, får vi ordentlig gode og jevnt stekte vafler i fire store hjerter på rundt 2 minutter. På Åviken er er det full guffe hele tiden men det gjør egentlig ingenting, for det er veldig sjelden vi bruker de laveste innstilingene på et vaffeljern uansett. At jernet ikke kan brukes med formfett i sprayform eller flytende margarin ser vi på som litt sært. Men det blir jo best med ekte smør uansett.

+ Avtagbar ledning
+ 
jevnt stekte plater – på begge sider
+ 
straight jern – ikke noe dill verken med knapper eller design-utstyr
+ Lett å stable vekk.
÷ lang oppvarmingstid
÷ ble litt sølete
÷ må følge med hele tiden

Logik 


At testjernet fra Logik er dobbelt, er ikke fordi vi er dobbelt så heldige som får prøve det, men fordi det var det eneste som var av merket hos Elkjøp. Logik har en oppvarmingstid på 2.18 og en steketid på rundt 3 minutter. Vi får beskjed om å legge til 1-2 minutter «etter at den grønne lampen er tent for å vise riktig temperatur etter bruningsvalg». Siden vi synes enklest er greit, løfter vi bare på lokket innimellom. Det funker det. Jernet er raus med dampen, såpass at vannet legger seg mellom de to stekeplatene og renner nedover jernet. Det damper også så mye at vi må passe oss litt når vi skal åpne lokket. Så varmt er det. Altså ikke noe for små barn.
Vaflene ble veldig ujevnt stekt men også ganske tynne. Kan det ha vært fordi vi ble bedt om å trykke jernet sammen en liten stund ved stekestart?

+ veldig billig
+ lett til å være dobbelt
÷ 
Ingen ledningsopprulling. Står, men litt ustabilt ved bortsetting.
÷ Ujevn steking
÷ vaflene blir tynne
÷ damper så det nesten blir for varmt å åpne

OBH Nordica Piano Black
«For sprø og gylne vafler» reklamerer OBH Nordica og vaflene ble ganske så fine de. Jernet var ganske stilig også, det var som å bytte fra boble til tight Audi i forhold til billigjernene. Men at vaffeljernet ikke kunne brukes utendørs? Det var rart. Og ikke noe salgsargument for hytteeiere, akkurat. Vi elsker jo å stå ute på verandaen og steke vafler.
Vi varmet opp ved samme varme-nivå som var anbefalt for de andre, og endte med 3.19 min som oppvarmingstid. Vi griste mest med dette jernet, men spontan-replikk fra en av de små vaffelspiserne da de så ferdige plater var; Åi, de så gode ut! Og det var de, selv om vi endte med å steke alle på 5, altså maks innstilling. Da tok det 1.28 for å få ønsket farge på platene. Og det er raskt. På innstilling 4 tok det ett minutt ekstra.

+ jevn og fin steking
+ fin tykkelse på platene.
+ lett å stable
÷ 
litt liten plate, med tanke på at jernet er så kompakt
÷ lett å grise

Stats read: 
2 432
Stats like: 
0