Billig vs dyr gassgrill

I 1952 konstruerte amerikaneren George Stephen den første Weber kulegrillen. Resten er historie…  Kullgriller har fått følge av gassgriller, og Weber-modellene er etter hvert mange; kopiene enda flere. Er det verdt de ekstra kronene å investere i en ekte Weber, når du kan få etterligninger til under halv pris?

Det finnes massevis av forskjellige gassgriller på markedet, men Weber holder stand som en slags definisjon på utematlaging.  Men Weber-grillene er kostbare, og det finnes andre og billigere varianter; tilsynelatende nokså like. Vi valgte oss  Weber og Invite. Invites gassgrill med 3 bluss er til forveksling lik Webers bestselgere E-310 og E-310 Open. Mye er likt; bare ikke prisen: Invite med 3 bluss kjøpte vi for 1999 kroner, mens Weber ville ha 4999 kroner da vi testet disse to.  I dag er prisen over 6000 kroner for Webers Spirit Original E310, mens Weber Spirit E310 Classic er priset til 3999 kroner. 

Hvorvidt 3000 kroner ekstra for Weber-grillen er uhørt eller som det bør være, skal være usagt. Du kan for eksempel få Invites grill med 4 brennere + en sidebrenner til 2999 kroner – fortsatt 2000 kroner billigere enn Webers mindre utgave. Men Hyttemagasinet har brukt begge griller denne sommeren, og gått begge etter i sømmene for å finne opplagte forskjeller.

Hos Jernia-forhandleren får vi vite at Weber er bestselgeren, mens også Invite er en storselger i sommermånedene. Og til tross for hyggelige salgstall har de forsvinnende få reklamasjoner på Invite. Derimot har flere kunder reagert på det de tror er Webers 25 års garanti. De føler seg lurt når de får vite at dette er et såkalt «garanti-program», der det eneste som er garantert i 25 år er brennerlokket og malingen. I realiteten er det 2 års garanti på de mest vitale delene. Det er eksakt det samme du får på Invite-grillen.

Vi registrerer at mange synes å få nesten et personlig forhold til «Weber’n» sin, og betalingsviljen er tilsynelatende stor for å få det riktige merket på lokket. Omtrent som stjernen den gangen Mercedes bil var status – pussig nok satt jo også stjernen i grillen…

WEBER:

1. Hvorvidt termometeret måler temperaturen eksakt er vanskelig å vite.

2. Grillristene er ganske ulike. Weber-grillen har solid rist    i støpejern. Den oser av soliditet, men viser seg nokså ugrei å gjøre ren.

3. Metallskuffen som leder ned i fettoppsamleren er solid i emaljert støpejern. Webers virker som en bedre konstruksjon, og er enklere å rengjøre.

4. Under finner du fettoppsamleren på begge griller. Webers er enklere å få tak i og trekke ut, men vi liker ikke forsøkene på å selge oss separate innleggsskuffer i aluminium; unødvendig!

INVITE:

1. Termometer i lokket. Nesten identisk konstruksjon og utforming på de to grillene. 

2. Risten er en enklere variant. Ikke ulikt den du finner i stekeovnen. Faktisk viser det seg enklere å rengjøre Invite-risten enn Webers.

3. Skuffen som samler opp og leder fettet ned i oppsamlings-skålen er i tynt metall – og uten emaljert belegg.

4. Opphengsmekanisme som vi ikke liker i det hele tatt. Den er vanskelig å komme til, og må tas av før metallskuffen trekkes ut.

Her er likheter og forskjeller:

Weber er enklere å montere – med færre skruer og bolter og flere deler som er ferdig montert. Montering av Invite var en 2 timers jobb, som ble forlenget av at monterings-skissene var såpass uklare at vi bommet to ganger underveis. Derimot var alle skruer, bolter og løse deler forbilledlig merket. Og vi likte posene med ekstradeler, i fall vi klarte å miste noe i monteringsprosessen.

Weber har helstøpt chasiss i støpejern; det virker robust, stabilt og tillitvekkende. Invite er satt sammen av flere deler i tynnere materiale, og vi registrerer at fettet har en tendens til å finne veien ned i de underligste sprekker.

I lokket sitter termometeret på begge griller. Ingen stor forskjell verken på lokk, termometer eller løftehåndtak.

I sum:

→ Weber er mer solid og gjennomført
i alle detaljer enn Invite.

→ Weber har mer praktiske løsninger.

→ Begge griller fungerer aldeles
utmerket til formålet.

→ Grilling betyr griseri uansett
hvor dyr grillen er.

→ Webers 25 års garantiprogram er i beste fall en tilsnikelse.

→ Om Weber forsvarer prisen er opp
til deg å avgjøre.

Grillristene er helt forskjellige: Der Webers rister er solide i støpejern, er Invites rister en variant av dem du har i stekovnen. De fungerer aldeles flott – og er dessuten ganske enkle å rengjøre – men Weber scorer på soliditet.

Under grillristene sitter det Weber kaller «flavorizer bars». Det er i realiteten et metalldeksel som beskytter brennerne fra fettsøl: Webers er emaljerte og enkelt utformet. Dermed blir de også enklere å rengjøre. Invites metalldeksel er laget i lettere metall, og er dessuten utformet slik at de er mer kronglete å rengjøre.

Brennerne på de to grillene er selvfølgelig helt sentrale deler, og de ser til forveksling like ut. Ingen soleklar vinner, og vi antar at begge holder det de lover.

Under grillen sitter oppsamlingskoppene for fettet som renner fra grillristene. Webers patent er opplagt mye enklere og bedre å forholde seg til (men griseri er det uansett!). Weber er ikke snauere enn at de tar seg godt betalt for svært enkle aluminiumsformer som innlegg til koppen; aluminiumsfolie gjør helt sikkert susen.

Under grillen er det oppbevaringsskap på begge griller. Her kan du sette gassbeholderen når du ikke bruker grillen. Faktisk liker vi Invites dørløsning bedre enn Webers, og generelt tror vi på at rustfritt stål på utstyr som dette blir vanskelig å holde pent.

Regulatorene/dreierattene for gasstil-førselen er plassert på det høyre sidebordet på Webers grill, mens betjeningen har fått plass i front på Invites grill; det anser vi som en opplagt fordel fordi det frigjør avlastingsplass.

Vi opplever også at det er enklere å tenne Invite-grillen enn Webers tennmekanisme som krever flere trykk før gassen tenner.

Hjulene er identiske på begge griller: Store hjul som ruller lett og to mindre hjul med låsemekansime.

(Artikkelen stod på trykk første gang i Hyttemagasinet nr. 6/2011)

Stats read: 
24 251
Stats like: 
6