Brannsikre koselys

Flammeløse lys er brannsikre, miljøvennlige, økonomiske og tidsbesparende. Men blir det egentlig noe koselig med dem?

«Skeptisk» var et ord som lå langt fremme  i vokabularet, mens «kos» lå tilsvarende langt bak da familien skulle teste flammeløse lys. For det er noe med kos og stearinlys som hører sammen. Det skal handles inn, tennes på, lukte litt fyrstikk og blafre stemningsfullt fra ørten lysestaker, lykter og fat. Og etterpå må du for all del huske å blåse ut alle sammen, og det er her stressfaktoren kommer inn. For er det én ting du ikke skal, så er det å gå fra levende lys. Dermed blir det mye påtenning og avslukking og påtenning igjen ettersom du ankommer eller forlater et rom. Såpass at det ofte kan være fristende å droppe hele lyset og bare se på lykten isteden. Men det er jo ikke så koselig da. At unger og bikkjer kan brenne seg eller velte lys er heller ingen beroligende tanke. Og det hjelper ikke at antall branner øker i perioder hvor nordmenn tradisjonelt bruker mye levende lys. At vi skal være verdensmestere i telys, ifølge IKEA, sier vel også sitt. Men nå er det i alle fall kommet innsamlingsordninger for aluminiumen som blir igjen når telysene er ferdig brent.

BLAFRESIMULERING.
Løsningen for deg som er redd for å glemme å slukke lysene er altså LED-lys som ser ut som alt fra telys til lykter og kubbelys. Og som du skrur på med et lite enkelt «vipp» på lyset eller en knapp i bunnen. Da kommer enten et varmt blafrende lys som simulerer flammen i et ekte lys. Eller, for de rimeligste lysene, blinkende eller statiske lys i litt for grelle gulfarger… Å skru på stearinlys venner man seg raskt til. Ja, selv barna i huset ble små lysmestere som rett som det var hadde «tent» på lysene selv. Det hadde de jo aldri fått lov til med ekte stearinlys, naturligvis.

Vi gikk fra billig til dyrt i vår lille uhøytidelige test. Billige lys så kjipe og plastikk ut. Og jeg tenker med gru på hvordan de med blått, rødt og lilla må være da. De finnes nemlig også, du kan få kjøpt dem i hopetall på nettet. Men siden diskolys ikke er så vanlig på hytter... droppet vi dem i denne omgang.

 Mellomklassen og de eksklusive lysene var i en klasse for seg, selv om de ikke helt kan sammenlignes. Mange av de oppladbare lysene som er på markedet kommer i frostet glass, og blir mer som en liten lykt i seg selv. Mens de dyreste lysene vi testet var i stearin. Dermed lukter, føles og ser de ut som et ekte lys også. Og kan lure de fleste.

Konklusjon: Selv om ikke lys med LED blir helt det samme som the real flamme-thing, så vil sikkerhetsfriken i meg fortsette å bruke ­flammeløse lys. I alle fall borti ­kroker, vinduskarmer, i grupper, i gangen, kort sagt steder der jeg ellers verken ville turt eller hatt levende lys. Men rett foran nesa; der vil jeg nok se flammer, ja.

TESTEN:

Smarte, pene og nesten «ekte»
Kubbelys fra SafeCandle
Fra kr 189

Lysene fra SafeCandle koster litt mer, men er i gjennomskinnelig voks og ser derfor ut som og føles som vanlige stearinlys. Bortsett fra at de bare har en liten svart «veke» istedenfor flamme, da. Med en patentert databrikke inni har lysene rent tilfeldige sekvenser, og dette gir igjen en naturlig «flamme» som flimrer og kaster skygge. LED-pærene i lysene skal holde seg i ca. 150 000 timer. Et kubbelys med to AA batterier har en brenntid på rundt 350 timer.
Litt mye vaniljelukt til tross, lysene ble fort familiens favoritt. Ikke bare fordi de ser helt ut som vanlige kubbelys, men de var flotte i grupper og lykter, og ga det mest naturlige varme lyset av alle vi prøvde. Vi hadde både hvite og kremfargede, og på kveldstid var de hvite penest, siden lyset fra pærene er litt gult i seg selv. Noe som er ekstra smart med kubbelysene, som fås i flere høyder og med rett og bølgete kant, er at de også har en valgfri timer-funksjon og skrur seg av selv etter fem timer. Fås også i smålys i mange ulike og fine fasonger, men telysene var kanskje de minst imponerende.

Gule og gyselige plastdingser
Clas Ohlson
Kr 39 for trepakning m/ekstra batterier

Disse telysene var nok ganske langt unna det interiørinteresserte vil ha i hytta si; små hvite plastdingser med blå «nisseluer» (når de ikke var tent) som ga et gyselig gult lys. Det pussige med dem var også at når vi skrudde på lysene ble noen av dem stående skjevt i lysestaken på grunn av på-av knappen under. Telysene gjorde seg definitivt «best» nedi i en lykt der de ikke syntes så godt. På den annen side, da ble det ikke mye lys i lykten siden lyset var litt svakt. Og føltes det ikke som batteriet gikk ganske så fort ut?

 

Frostet og lystig med ladestasjon
LED-lykter fra Clas Ohlson.
Kr 199 for tre stk. med lader.

Tre oppladbare LED lykter med frostet glass. Disse kan brukes ute og inne, og lades i medfølgende ladestasjon. 10 timer ladetid skal gi opp til 12 timer brenntid.
Vi satt ikke og fulgte med på hvor mange timers lys vi fikk per ladning. Det passet ikke helt inn i vår brannfrykt; ikke gå fra ladere med kontakten i... Derfor rakk vi aldri å lade 12 timer av gangen. Men ladingen og lysets varighet virket som det stemte forholdsvis greit med hverandre. Selv om de aldri døde ut på samme tid. Under ladingen hadde lysene en spennende blinking. Litt som et fyr. «Flammen» i lysene var testens største og blafret lystig. Barna og jeg likte dem godt. Lyktene var lett og fine å flytte rundt. Men mannen i hytta mente de virket vel kunstig (!). Lysene skrus lett på og av bare ved å «vippe» dem opp ned.

Stats read: 
4 309
Stats like: 
2